THE YUMMY -MELLOW KITCHEN

Every bite will be very special and intended to remind us of the yummy-mellow things in our life.

ogyep's yummy-mellow cakes are made to order homemade cooks. So, no two are alike but all of them are bake from only the HALAL and highest quality ingredients.

So, indulge yourself in this ogyep's yummy-mellow garden kitchen. It will definitely yummy you and yet mellowing others...

THOSE WHO R BZZZ IN D KITCHEN & THOSE WHO LIKE TO PEEP

Saturday, 5 January 2013

BANANA CAKE / KEK PISANG

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه
&
Good Day
Pisang emas di bawa belayar
Masak sebiji di atas peti
Hutang emas boleh dibayar
Hutang budi dibawa mati
Patutlah payah amat nak mencari pisang emas..habis semua di bawa belayar.. kalau ada yang masak pun, cuma sebiji aje ya.
from google - Pisang Emas
ogyep dapat membeli pisang emas yang fresh & cantik di Pasar Pagi di Kundang, Selangor.
Last weekend, kami repeat sarapan pagi di Kedai Makan Kundang Pak Sharif Roti Canai
Lepas tu kami jalan2 ke pasarnya..
Pasar Kampung.. 
Kalau-kalau teringn nak mencari sayur-sayuran kampung, kuih-muih tradisional, pelbagai jenis buah-buahan kampung & juga pelbagai jenis pisang, bolehlah singgah di Pasar Kundang ni..
Harganya, boleh tahan murah juga kalau dibanding dengan harga di bandar.
Barangan jualan pun segar-segar belaka..
I have some left over pisang emas.. 
Therefore, I decided to bake banana cake. I google about for a different recipe of banana cake.. 
I found one from Dapurku Sayang, d owner is DayangJack.
ogyep copy & paste d recipe from DayangJack@Dapurku Sayang
D Banana Cake recipe from DayangJack is a little bit different as she add Horlicks powder to d recipe.. 
Honestly, I love the taste and texture of d cake..
The cake turned out to be sooooo gooooood...
TQVM DJ for sharing d recipe..

Banana Cake / Kek Pisang
Recipe from DayangJack@DapurkuSayang

Bahan-Bahan :
  • 2 cawan  tepung gandum (DJ guna 1 3/4 cawan tepung dan 1/4 cawan horlicks)
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 cawan pisang yang sudah dilecek ( ogyep guna pisang emas +/- 5 biji)
  • 1/2 sudu besar ovalette
  • 1/4 cawan susu cair atau susu segar (ogyep guna HL Marigold)
  • 4 biji telur gred B
  • 1 cawan gula kastor (-/+)
  • 1 sudu kecil esen vanilla atau esen pisang (ogyep guna esen vanila aje cos x de esen pisang)
  • 100 ml minyak jagung atau mentega cair (ogyep guna minyak canola)
ogyep tambah :
3 sb chocolate rice/ coklat urai

Cara-cara:

  1. Panaskan oven pada suhu 160-170C atau ikut suhu oven masing-masing. Griskan loyang kek dengan mentega.
  2. DJ guna loyang 8".. ogyep guna loyang 10"x10".. cake turned out to be tinggi juga.
  3. Dalam bekas/mangkuk yang agak besar, satukan kesemua bahan di atas KECUALI pisang dan minyak jagung/mentega cair. Putar adunan pada kelajuan minima selama 1 minit dan kemudian putar lagi pada kelajuan maksimum sehingga kembang dan gebu.
  4. Masukkan pisang yang sudah dilecek tadi dan putar perlahan hingga sebati.
  5. Akhir sekali tuangkan minyak jagung/mentega cair dan kacau perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau spatula.
  6. Apabila sudah sebati, tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan bakarlah selama 45-50 minit atau hingga masak keperangan. 
  7. Setelah masak, sejukkan kek sebelum dipotong.
gebussss...
Happy weekends ahead..

9 comments:

  1. Waaaaa......msti semerbak harum bau dlm rmh time baking kek nie.....sy suka kek psang kak....mntk skitttttt......hehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang semerbak Syifa.. itu punogyep tak letak esen pisang.. kalau letak, mesti lahi wangi kan..

      Delete
  2. Replies
    1. Hi Sarah.. Thank u for dropping by @ my space.. Yes, they are delicious..

      Delete
  3. Your banana cake look very moist and delicious. Great for lunch boxes!

    Thanks for following my blog and I'm happy to follow yours too :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Zoe,

      tqvm.. yes, perfect idea for lunch boxes..

      Delete
  4. ohh kek pisang mmg sedap..lagi la bru pas masak tu..semerbak baunya 1 umh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. BEtul QH.. satu block boleh cium keharumannya..

      Delete
  5. tengok pun dah terliur...bleh try ni...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...