THE YUMMY -MELLOW KITCHEN

Every bite will be very special and intended to remind us of the yummy-mellow things in our life.

ogyep's yummy-mellow cakes are made to order homemade cooks. So, no two are alike but all of them are bake from only the HALAL and highest quality ingredients.

So, indulge yourself in this ogyep's yummy-mellow garden kitchen. It will definitely yummy you and yet mellowing others...

THOSE WHO R BZZZ IN D KITCHEN & THOSE WHO LIKE TO PEEP

Tuesday, 24 April 2012

SODA BLOSSOM STEAM CAKE / APAM SODA MEKAR

Soda Blossom Steam Cake is d easiest steam cake ever... 
BUT
 d challenge is to make sure that during d steaming, d cake cracks and blossoms. That's the trademark of this soda blossom steam cake, if your cake didn't crack.. that means, you failed in your attempts... Sorry to say that u got to re-do it again. Do not worry, as it is normal to fail in your first attempt. Many had that bad experience in fact many had failed in several attempts.

There are few versions of steam cake with d same appearance but different taste.. Some with soda some not.. Some with ENO and some not.. some with rice flour and some with normal flour... However, the important aspect of this type of cake is, CRACK & BLOSSOM... some even called it as SMILING..

See.. they r all cracking & smiling..

Bermula dari hujung minggu lepas hinggalah ke awal minggu ini, ogyep sibuk mengAPAM, bagi memenuhi tempahan pelanggan.. Bila dah mengukus tu... mulut ni tak kering jugalah, asyik mengemam si apam tu... Badan pun dah naik kembang macam si apam-apam tu..


Resepi Apam ini, sudah lama berada di dalam simpanan dan memang sering ogyep buat.. Apam ini diperkenalkan oleh teman sekerja semasa mula2 bekerja dulu, lebih kurang 16 tahun yang lepas.
Rata-ratanya, sahabat blogger masakan pun memang sudah arif dengan resepi ini... 


Kepada yang berminat, bolehlah mencuba..

SODA BLOSSOM STEAMED CAKE RECIPE / RESEPI APAM SODA MEKAR
INGREDIENTS / BAHAN
230 g caster sugar
2 eggs
1 tsp ovelette
1 tsp vanila
250 g flour
1 cup ice cream soda
Coloring of your choice

Emulco of your choice
eg. Green - pandan coconut emulco
Red - strawberry emulco
Yellow - plain
White - plain
METHOD / CARA :
1. Beat eggs, ovelette and sugar till very thick and creamy / Pukul telur, ovelette dengan gula sehingga kembang dan gebu
2. Fold in the flour and add ice cream soda, alternately. / Masukkan tepung berselang seli dengan ais krim soda sedikit demi sedikit
3. Bring water ti boil in steamer./ Panaskan kukusan
4. Divide mixture and color base on your preference & put in piping bag./ Bahagikan adunan dan warnakan mengikut pilihan anda dan masukkan ke dalam piping bag.
5. Line  'chinese small tea cups' with paper cup and pipe in mixture. You can play around with the color / Alaskan acuan lompang dengan kertas cupcake dan masukkan adunan dalam acuan. Anda boleh bermain dengan warna mengikut kesukaan anda

6. As for me, I will pipe in 2 colours in a cup. 1 color with emulco & d other color with plain taste. / Saya paipkan 2 warna di dalam setiap mangkuk - 1 warna dengan perasa & 1 warna tanpa perasa.
7. Fill cups with mixture but only 2/3 full. / Isikan 2/3 penuh.
8. Cover d steamer led with cloth to avoid water dripping onto d cakes and steam for 10-12 mins till well risen. / Balut penutup kukusan dengan kain untuk mengelakkan air menitik di atas apam. Kukus selama 10-12minit.
 
9. Remove from tea cups and rest to cool / keluarkan dari acuan dan biarkan sejuk sebelum dihidang.

ini adalah antara batch delivery pertama yang dibuat.

Terima kasih daun keladi kepada cikgu-cikgu di SKS USJ6, Cikgu Haida, Cikgu Aida, Cikgu Faezah, Cikgu Marini, Cikgu Ranjit, teman GBS Puan Faiza, Puan Rosnah & Puan Hajah Hasnah di atas tempahan yang dibuat.. Selain dari apam, cikgu-cikgu juga turut menempah pelbagai muffin.

70 comments:

  1. Salam dik.. adohh dah hapam ler pulak ni! dah la lapo dok BW dari tadi.. nyesal tak sudah berjalan memalam apa yang dapat?? perot berbunyi minta di isi...

    Akak suka apam cenggini.. mekar gitueeeewww.. nak2 kalau ada inti kelapa kat dalam tu.. peh! kalau ada jual kat luar.. hakak ko ni akan memborong segala apa yang ada tau... jangan memain.. orangnya rendang tapi selera besor hhaahhaa..

    Dah nak balik ni.. dengan harapan magic! kuih hapam tu berada di hadapan muka ku sekarang jugak! secara live! dan bukan mimpi aje... muahzzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peminat apam rupanya ya... nak harap magic tu, x dapat lah nolong kan.... dalam mimpi mungkin lah kot...

      Nanti bila2, ogy deliver ke Johor ya...

      Delete
  2. Wow..looks so delicious...

    ReplyDelete
    Replies
    1. They r really yummy... try d recipe out.. yummy yourself.

      Delete
  3. salam ogyep aduiii mekar nya apam tu semekar bunga dipagi hari mesti sedap bangatttttttt tu kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. MEmang sedapp bangatttt... mekar sepanjang hari kak... itupun kalau belum dikemam.. hehehe

      Delete
  4. kembang mekar apam tu, mesti sedap sangat rasanya, kan.. dulu masa sekolah2 pun selalu juga buat apam soda ni, sekarang macam dah tak reti, hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah kan.. apam ni macam kuih evergreen la.. dari dulu hingga sekarang..

      Delete
  5. memang geram la tengok apam yg kembang mekar setaman nih...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. U geram.. I lagi geram... lagi2 kalau apam tu tak merekah.. tension..

      Delete
  6. Assalam Dik Ogy...wah memang mekar setaman....mesti harumnya semerbak...geramnya....!!! Bak seketoi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam Kak Wati

      Ambik lah kak... apam ni memang wangi... x de bau hanyir telur gitu..

      Delete
  7. mak nani pun dah buat meniaga apam ni skrg..kadang mekar, kadang2 sengih aje..

    ReplyDelete
    Replies
    1. BAgus tu buat bernaga... Teman GBS ogyep pun dah pandai mengapam juga lepas diajar.. Khabarmya. dah berniaga juga...

      Delete
  8. selalu berangan nak buat apam nie..salin dah banyak kali resipi nie,tapi tak pernah dapat buat,sebab anak2 balun dulu air tu..
    hehehhe tengok kemekaran apam ogy jadi teringin lak nak membuatnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh kak.. macam sama aje masalah kita... kalau x disorokkan, memang x dapatlah nak mengapam..

      Delete
  9. nice! nice! cantiknye... lapor pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQVM Bonda.. jamu mata aje la nampknya ya..

      Delete
  10. kembang mekar apam tu kak...cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq dik... memang sepatutnya dia mekar.. kalau x mekar, failed lah nampknya

      Delete
  11. Hi Ogyep, amboi cantiknya.... warna pun cantik molek.
    I buat apam tak pernah smiling,selalu merajuk! Haiz... nanti nak cuba recipe you tengok jadi tak.

    Jumpa lagi, bye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Mel..

      There's few tips on how to make sure your cake cracks... Your steamer must be on high heat.. Pipe in at least 3/4 of batter in d cup.. Do not put so many cups on one shot.. MOST IMPORTANT, do not open your steamer min of 10 min...

      Check it out & try ya... let me know whether d cake still merajuk or not..

      Delete
  12. salam..cantik n mekar sungguh apam tu..teringin nak rasa..mesti sedap ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kemabali..

      Kalau teringin bolehlah cuba buat..Agak2 kalau x kose tu, bolehlah order ya...:)))

      Delete
  13. salam agyp..melampau dia punya mekar dik...he hee akk suka..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ogyep pun suka bangat kalau apam2 tu mekar cam tu ... successs... successs... kalau x, hati pun panas..

      Delete
  14. wah mekarnya kuih apam tu...bermacam kaler lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak kasi nampak cantik sikit, kenalah rajin bagi diffrent kaler.. betul tak? PArt tu lah yang paling x rajin sekalai sebenarnya...

      Delete
  15. assalam Ogy
    cantik mekar apam ni, kaler pun lawa
    yg ni guna ais krim soda kan, dah salin resepi tp tak buat2 lagi he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya... yg ni guna aiskrim soda... Cubalah buat, senang aje..

      Delete
  16. cantik dan gebu apam tu...memang terliur tengok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru tengokgambar aje tu.... besar juga penangan apam2 ni ya..

      Delete
  17. Tengok kemekaran apam ogy jadi teringin akak nak buat.. Anak2 memang suka makan apam (lebih2 lagi ibunya..hehe)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buatlah kak... Berbalaoi... lagi2 kalau anak2 suka...

      Delete
  18. cantiknya die mekar.. rasa mestilah ag sedap nie sis.. hehe..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik macam tuannya... hehehe... sedap dik oi...

      Delete
  19. teringin nak cuba resepi ni!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba lah Liza.. PAs tu let me know d outcome k..

      Delete
  20. Salam balas kunjungan :-) mekaseh sudi singgah umah kita ya, nak panggil sapa ya? tak tahu umur berapa ehehe.. kita 31 :) tgk kuih ni serta merta fobia sbb kalau buat tu ada jadik n ada tak jadi kembang, kalau dia nak kembang dia kembang kalau tak nak kembang dia bulat jer gitu ehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. panggil ogy pun ok... umur kita banyak sikit...38.. apasal pulak nak fobia... cuba dulu... Folo tips ni

      There's few tips on how to make sure your cake cracks... Your steamer must be on high heat.. Pipe in at least 3/4 of batter in d cup.. Do not put so many cups on one shot.. MOST IMPORTANT, do not open your steamer min of 10 min...

      Cuba ya, pastu bagitau outcome..

      Delete
  21. wah tersenyummerekah mcm apam2 tuha melihat apamkembang gini kan :-) saya pun kena mengapam jugak kejap lagi ni.. hehe. meriahkan dengan colour :-)

    ReplyDelete
  22. Panjang gila nama apam ni. Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQVM sudi singgah EG..

      Hehehe... Nama galamor gitu.... nama manja apam mekar je... bila translate english, tu yg jadi panjang tu..

      Delete
  23. sedapnya.. apam montok lagi gebu,... nyum2222

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terbaekkkkkk...montoksss & gebussss.... cubalah resepinya ya..

      Delete
  24. nampak gebu la apam tu..mesti sedap ni..nk kena try buat lah..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQVM sudi singgah....Bukan setakat nampak gebu aje cik puan...tapi, memangggg gebusss... must try recipe ni...

      Delete
  25. Nak kena try buat gak nie, ada mcm2 kaler...

    salam kenal, thanks folow sy dan sy dah jd folower anda yg ke 120!

    singgah lagi eh...

    ReplyDelete
  26. Walaaa... mekar setaman! Terlambat lah datang sbb teket plane dah abis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kembang setaman... tak pe, next flight ya..

      Delete
  27. salam perkenalan jugak...isk3..ade apam kt sini....sedapnye kalu dpt seketul dua...rumah ogy kt mana...hahahhaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ sudi singgah...

      ogy kat USJ... Jun kat mana? Kalau dekat boleh pas kat Jun... tapi kena buat lain lah pulak...

      Delete
  28. tq for the recipe :)

    salam singgan n follow sini
    dr
    http://afasz.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQVM sudi singgah.. jangan lupa cuba ya...

      Delete
  29. Baru berkira2 nak mengapam jugak.. tak tau laa jadik ke idak nanti.hehe mekarnya apam tuu..
    terbaca komen kat atas ni..kalo gitu nak sopan gak la,sy panggil kak ogy boleh ye.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh aje, kak ogy pun ok... ogy pun ok... kalau pangil dik ogy, rasa muda bangat... hehehe..

      Jangan kira2 lagi HaSue, teus aje bergerak.. jadi tak jadi belakang kira, tapi... sure jadilah....

      Delete
  30. nampak sedap je ogyep bolih order hehe...dulu parents dok kat USJ 11 tapi skrg di sewakan...abang kat subang jaya dan kakak kat bukit jelutong...bolih la ramai2 terjah umah ogyep hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Papa-NtiQ,

      Boleh aje kalu nak terjah umah ogyep... semuanya duduk sekitar sini aje ya... kalau terjah gitu2 aje, minum air bujang ajela nampaknya... kalau bagi notice, sempatlah ogyep mengapam dulu ke..

      Delete
  31. Assalam kak, cantik tgk apam akak yg mekar ni..saya lama tak mengapam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Nieza,

      Cantikkan.. kak ogy cukup suka tengok kemekarannya.. x dapat makan pun x pe... suka buat, suka tengok kejadiannya tu..

      Cubalah pulak ya..

      Delete
  32. you made me craving for such apam! pasti rasanya pun sedap. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooooppppssss sorry... definitely Dear... sedap lagi nyaman gitu...

      Delete
  33. nanti boleh cuba resepi apam ni plak...pasti anak p suka

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...