THE YUMMY -MELLOW KITCHEN

Every bite will be very special and intended to remind us of the yummy-mellow things in our life.

ogyep's yummy-mellow cakes are made to order homemade cooks. So, no two are alike but all of them are bake from only the HALAL and highest quality ingredients.

So, indulge yourself in this ogyep's yummy-mellow garden kitchen. It will definitely yummy you and yet mellowing others...

THOSE WHO R BZZZ IN D KITCHEN & THOSE WHO LIKE TO PEEP

Monday, 16 April 2012

SMOKED BEEF IN HOT COCONUT MILK BROTH / DAGING SALAI MASAK LOMAK CILI API

Smoked Beef In Hot Coconut Milk Broth is the specialty of Negeri Sembilan. It is a spicy rich yellow coconut gravy that is cooked with bird's eyes chillies.

This Smoked Beef In Hot Coconut Milk Broth or is also known as Daging Salai Masak Lemak Cili Api, is a must try recipe at home. If you cook it well, the rich gravy of coconut milk will be absorbed by the smoked beef and it’ll give a rich taste to the tongue. The beef is smoked but slightly moist in the presence of the gravy. Excellent taste serves with rice! 

 Mesti ramai yang ngences gilasss ni...
you must be drooling out there...

Selaluya kalau buat daging salai ni, ogyep cuma akan salai atas stove kat dapur je... So, definitely rasa dan baunya agak kurang gitu... 
Somewhere last week, Hubby went to Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Kuala Pilah memang terkenal dengan daging salainya.. Dek kerana masak lomak cili api memang his favourite, dia pun tak lepaskan peluang membeli daging salai untuk dibuat masak lomak...

 So, ini lah hasilnya.. Aromanya... rasanya... memang kelassss gitu... 

ogyep suka tambah belimbing buluh untuk melengkapkan rasanya...
 jangan marah ya kalau ada yang terliur tengok belimbing tu..

SMOKED BEEF IN HOT COCONUT MILK BROTH / DAGING SALAI MASAK LOMAK CILI API
Ingredients:
Smoked beef (about half a kg or more)
10 bird's eyes chillies - roughly ground
1 inch ginger - roughly ground
1 inch fresh turmeric - roughly ground2 pinches of sliced turmeric leaves
1-2 ladles of coconut milk (fresh / boxed)
10 pcs Averrhoa Bilimbi / Belimbing Besi - cut halves (optional

Method :
1. Roughly ground the chillies, ginger & fresh turmeric.
2. Heat 2 table spoon of oil in a pot.
3. Add the grounded mixture & lightly saute’ them.
4. Next, add the turmeric leaves.
5. Place the meat into the pot.
6. Cook for at least another 10 minutes.
7. Add the coconut milk and cook it for another 5-7 minutes with a slow fire with constant stirring.
9. Season to taste and add bilimbi.
10.Ready to be served.
Wallaaaa.... Bon Appetite..

55 comments:

  1. Salam Ogyep akak nak sikitttttttttttttt... serius ni tekak akak teringin sangat nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk..... nanti nak beli daging nak salai jugak! sedapnya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Sha nak sikit... ogyep kasi banyakkkkkkkkkkkkkk..... amikkkkkkkkkklahhhhhhhhhh... nanti kempunan pulak.... gi Kuala Pilah beli daging salai ya...

      Delete
  2. nampak sedap.... kalau tak nak pedas boleh kurangkan cilikan...
    hehehe... sy tak gemar sangat makan pedas... ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah memang sedapppp Masz... i likeeee pedas2... baru ada kick..

      Delete
  3. akhirnya muncul jugak kakak sorang ni...

    bleh bayang masam2 belimbing buluh tu..pergh! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan bayang2 dik oi... pas ni gi pasar, cari belimbing buluh.. mesti dah terliur tu...

      Delete
  4. awakkkk...memang terbaik lagi lagi campur terung yumyumyum

    ReplyDelete
  5. nangis tengok masakan belimbing buluh ni! nak sikittttttt...terliur sangat2 ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan la nangis... dah agak dah, sure ramai yg terliur... belimbing buluh punya pasal...

      Delete
  6. Gulai daging salai mmg fav sy. Tp klu ltk pucuk daun asam gelugur...lagi hebat! Yummeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. FAvourite i jugak u... honestly, ogyep tak kenal pucuk daun asam gelugur.. sedap ya...

      Delete
  7. nasib baik sy x gemar mkn masak lemak cili api...hehe.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. eeeeeee... tak suka ke... hilang satu nikmat... tak try tak tau...

      Delete
  8. sedapnya...siap ada belimbing buluh lagi. waaaa..nakkkkk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedappp kan... nak juga ke... ambillah barang sesudu... tinggal utk orang belakang pulak.

      Delete
  9. salam kenal kembali ogyep..best2.saya pun suka daging salai masak lemak cili padi ni.mmg best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best... mak mertua lalu sure tak perasan..

      Delete
  10. pnadainya masakk..lehla tiru resipi nih tp mana lak eden nak carik daging salai ekk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh 3x.... pi la Pilah ya... Instant punya...

      Delete
  11. ada banyak benda yang saya suka tentang di sini...
    1. masa lomak cili padi daging salai + belimbing buluh ni memang ngetops! pertama kali nani makan ni masa praktikum di seremban. subhanallah! sedap yg amat. tp kat sini xde daging salai. nak buat sendiri memang tak reti.
    2.suke pulak tengok profile pic tu. comellllll sangat!
    3. salam perkenalan dari nani...hope we can be friend...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal juga... TQVM sudi singgah... InshaAllah, we keep in touch ya..

      Delete
  12. amboi kemain lagi ogyep bersalai2 lah pulak daging tu bagi akak terliur sangat ni aduiii tak baik tau heheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenornya jeles tengok kak nor post masak lemak tempohari...

      Delete
  13. sedapnya..suka sgt kat gulai lemak sejak akhir2 ni..especially yg masak gaya nogori ni sedap betul...kalau tak makan memang rugi...hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..betul.. betul.. memang rugi kalau tak makan.. evergreen dish..

      Delete
  14. salam kenalan...nanti boleh kt berkongsi minat yang sama...

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum,
    salam kenal dari kak Amie, follow sini ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Kak Amie,
      QVM sudi singgah

      Delete
  16. Aslmkm. Lauk macam ni mmg tak boleh tahan nengok nya... nak buat daging salai susah ler kat pekan ni, kalau kat kg perasap atas dapur kayu mmg best kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ogyep pernah salai sendiri ats dapur gas.. tak sedap u... x de bau asap... kena dapur kayu jugak baru sodappp..

      Delete
  17. seyess..mmg pebret akk..kasi ler bbrapa mangkuk pasti abis akk ratah camtu jew..kelas ko dik..masakan semua sedap2..he hehee suka2

    ReplyDelete
    Replies
    1. seyesss... hubby pun mcm tu gak... boleh makan cam tu je.. ogeyp pulak, mesti nak cari nasi jugak.

      Delete
  18. sy pernah rasa ikan keli salai masak lemak cili api.. sedap sgt2.. nie mesti sedap nie.. nasiblah kat egypt nie daging mahal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pulak, kalau ikan keli tu... kurengggg sikit.. cos bau dia kuat bangat... agak2 kalau kita buat daging unta salai masak lomak cili api mesti sodapppp kan... :)

      Delete
    2. hehe.. masa raya korban hari 2 dpt byk sgt daging unta.. xthu nak masak ape.. last2 buat balik malaysia.. heheh..

      Delete
  19. Salam kenal ogyep,

    boleh ker panggey gitu..terimakasih sudi singgah dan kenal selera kakasma..akak duk rembau..daging salai tu mmg ada dijual tapi seriously cakap akak tak pernah pong masak daging salai maska lomak tu,sebab mesti fail punye..org rembau kalau masak lauk nie mmg pior pekat dan sedap sangat..selalu makan time ada kenduri jer..mmg terbaek!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh aje kak.. mcmana ni... org Rembau x pernah masak daging salai masak lomak... hehehehe... betul kak, kuahnya pure pokat baru sodappp... lotak pulak cili api lobih2... terangkat dibuek eh...

      Delete
  20. lya mmg suka mkn daging salai.. tp x pnh mkn y msk lemak ni..msti sedap kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedappppp lya... must try recipe ni... rugi x cuba..

      Delete
  21. Assalam Dik Ogy.....wah...ada masak lemak cili api daging salai yer...kalau Akak sihat semalam mesti dah dapat merasa sepiring ni....ari ni agaknya dah habis dah kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Kak Watie..

      Patut tak nampak bayang smlm... demam rupanya.. dah sihat ke? pagi ni, tinggal belimbing je kak.. dagingnya dah abis dibelasah.. moga cepat sihat ya... next change kita masak lagi...

      Delete
  22. Sedapnya daging salai masak lomak cili api

    ReplyDelete
  23. salam kenal ogyep..tq sudi singgah & follow blog saya..
    follow ogyep jgk yer..
    wow..x pernah terai lg dging salai masak lomak cili api ni..
    leh terai nnti nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQVM Wanie,
      cuba terai test tengok.... bikin sendiri baru puas hati...

      Delete
  24. Salam kenal ogyep,
    Tq sebab sudi singgah dan follow blog Kak Nur. Sedapnya menu ni.. :) Lama benar tak rasa menu seperti ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ juga Kak Nur
      Nak dipelawa pun... dah selamat dikendurikan Kak Nur... :)))

      Delete
  25. Hi Ogyep, wah........sedapnya............... senarnya baru makan tapi tengok your dish lapar lagi.LOL
    It look really godd and lemak.

    Have a nice day.

    ReplyDelete
    Replies
    1. LOL Amelia...
      Really lemak u... Cannot take so often..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...