THE YUMMY -MELLOW KITCHEN

Every bite will be very special and intended to remind us of the yummy-mellow things in our life.

ogyep's yummy-mellow cakes are made to order homemade cooks. So, no two are alike but all of them are bake from only the HALAL and highest quality ingredients.

So, indulge yourself in this ogyep's yummy-mellow garden kitchen. It will definitely yummy you and yet mellowing others...

THOSE WHO R BZZZ IN D KITCHEN & THOSE WHO LIKE TO PEEP

Sunday, 6 May 2012

TEA-TIME WITH KAK SHA / MINUM PETANG BERSAMA KAK SHA

Everywhere, bloggers are bzzz posting Awards from our Kak Sha..
ogyep pun tak mau ketinggalan juga..
TQVM Kak Sha for d honour.
Siapa tak kenal Kak Sha, kalau dia bw kat mana2 pun jua... 
x henti-hentilah dia membebel... 
ogyep pernah juga bertanya pada Kak Sha.. bila masa dia memasak... bila masa dia menulis... bila masa dia bw dan bila masa pulak dia nak attend dak kerempeng & family..
Dengan selambanya dia jawab... "those things yang dia attend, are her passion.. Bila u dah jatuh cinta dengan sesuatu, masa tu akan sentiasa ada untuk setiap perkara.."
Come, Kak Sha... minum petang dengan ogyep ya... 
I made cream puff for you.
"Here u are...."
Yang ni, dah letak custard filling... Sedap tau...

Cream-Puff is my kids favorite. 3 adunan x cukup untuk anak2...  They will pop d cream-puff, like nobody business...
Coincidently, my neighbour bloogger wendyinkk from Table for 2... or more 
posted d same n3 about this cream-puff or Choux Pastry. She posted a very detail step-by-step on how to make d cream puff.
I have went through d recipe.. 
They are d same, except that she added sugar in her recipe.
Basically, those out there are very familiar with d cream-puff recipe. Anyway, kalau nak view d recipe & details, u may click HERE


HOT FROM D OVEN..
very tempting cream-puff with custard filling


45 comments:

  1. sedap cream puff tu..dh lama xbuat...mula la tgedik jugak ni nk buat jugak...hihi...

    Kak Ogy...nk tegur sikit...maaf yer..QH rasa award tu salah la...ade yg lain...cuba tgk betul2...xsama mcm QH punya...hihihi

    ReplyDelete
  2. QH... tq for d teguran... i m very ok with any komen... dont worry...

    dah repair dah.... hehehehe

    buat..jangan tak buat... dah tergedik tu, mesti laju je dia post n3 cream puff nanti...

    ReplyDelete
  3. Lama dah tak buat ni, anak2 dah request berapa kali tp byk sgt permintaan dlm list tak terlayan. Ogy hantor ler setalam ke Miri... he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak post tu boleh aje... takut2 abang posmen pun tak tahan bau dia nanti..

      Delete
  4. Sedapnyeee, cream puff niee dikk, sib baik akk x berapa minat :-):-)

    ReplyDelete
  5. alahai sukanya sy tgk creampuff nie lama tak makan...nyum2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau suka, kena buat... rugi x buat..

      Delete
  6. dah lamanya cik ina tak buat cream puff.terus cik ina jadik lapar tgk cream puff ko ni .creamy ko punya custard filling: )

    ReplyDelete
    Replies
    1. must try recipe ni... memang very d creamy custard tu...

      Delete
  7. akak pun lama tak buat creampuf tapi akak punya yg buat dulu2 tkde sugar kat atas tu just cream nya saja Ogyep

    ReplyDelete
    Replies
    1. make-up je tu Kak Noor... Kan nak posing depan kamera... custard dah manis, by right x dust sugar pun dah ok..

      Delete
  8. Hi Ogyep, very sedapp.... my favorite too. Yours look good and with generous portion of custard filling.

    Boleh pass I 4 biji and teh secawan, LOL

    Have a nice weekend, regards.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh aje my dear... Nanti i ajak u pulak ya minum petang..

      Delete
  9. sedapnya..dh lama akk x buat jgk..terasa-rasa pulak kt tekak nie..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah lama x buat, kena ON lah nampaknya..

      Delete
  10. sedapnya..saya dah lama berhajat nak buat sendiri..tapi tak tau la bila rajin nak buat...kekekek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harus rajin gitu kalau sudah berhajat... proceed ya..

      Delete
  11. really beautiful! thank you!

    ReplyDelete
  12. Wow..these looks so beautiful and delicious too

    ReplyDelete
  13. sy pun suka cream puff...sedaaaapp

    ReplyDelete
  14. thanks for the link ;)

    The method for making choux is basically the same for every recipe, as in cooking the dough and beating in the eggs. But the ingredients may vary slightly. Just that.
    I love your puffs as the piping grooves stays put after baking.
    Absolutely beautiful!

    ReplyDelete
    Replies
    1. U r most welcome.. Yes correct, the technique r basically d same..

      Delete
  15. Sangat teruja nk cuba. Suka mkn tp x tau buat.. Huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Just follow d step-by-step by wendyinkk... sure u will get ..

      Delete
  16. salam ukhway ogyep...nice name...hehehe..and nice puffs!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ukhwah kembali ummi... hehehe.. tqvm

      Delete
  17. sesuai untuk makan petang dengan teh o kan ogyep...owh by the way...apa maksud nama nickname u "ogyep" tu?
    ogyep suka makanan arab?...saya baru jer upload gambar2 restoren arab kat JB

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kat umah ni, pagi.. petang.. siang.. malam... ok aje... depa belasah...

      ogyep is a combination nickname of me & my hubby..

      suka juga masakan arab... nanti ogyep view k..

      Delete
  18. Wah kecur liur dibuatnya dik Ogy....hrmmmm I am impress ...and about Sha tu..Akak pun sgt kagum dengan kelajuan dia handle alot of things kan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kecur liur ha... habis tu kak watie dok tayang ais kacang lah... apa lah... lagi kecur air liur ogyep tau..

      Delete
  19. wah..buat creampuff...dulu p cheq da pernah buat tp tak jadi...resepi masa 2 guna yang dalam my resepi..tak jadi sampai sekarang tak buat2 dah..kecewa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan putus as cheq da... terus cuba sampai succcess

      Delete
  20. alamak,sedapnya..terliur dah ni..huhu

    ReplyDelete
  21. As'salam Ogy

    kalau nak dikira dengan jari ni baru 2 kali buat cream puff, suka makan tapi tulah nak buat kena anak2 cutilah sebab ada yang tukang makan hehehe

    ReplyDelete
  22. Very yummy.... First time here n just love it...

    ReplyDelete
  23. nak cuba la resepi cream puff ni :)

    ReplyDelete
  24. first time in ur space n I absolutely loved it !!!!love the gorgeous bake !!!looks so delicious....following ur space now!!!do visit mine in ur free time :-)

    ReplyDelete
  25. bila la nak ajak cikwan minum teh macam tuu?? :) outstation ke kak?ke tengah bersilat kat dapur??

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...