Soda Blossom Steam Cake is d easiest steam cake ever...
BUT
d challenge is to make sure that during d steaming, d cake cracks and blossoms. That's the trademark of this soda blossom steam cake, if your cake didn't crack.. that means, you failed in your attempts... Sorry to say that u got to re-do it again. Do not worry, as it is normal to fail in your first attempt. Many had that bad experience in fact many had failed in several attempts.
There are few versions of steam cake with d same appearance but different taste.. Some with soda some not.. Some with ENO and some not.. some with rice flour and some with normal flour... However, the important aspect of this type of cake is, CRACK & BLOSSOM... some even called it as SMILING..
See.. they r all cracking & smiling..
Bermula dari hujung minggu lepas hinggalah ke awal minggu ini, ogyep sibuk mengAPAM, bagi memenuhi tempahan pelanggan.. Bila dah mengukus tu... mulut ni tak kering jugalah, asyik mengemam si apam tu... Badan pun dah naik kembang macam si apam-apam tu..
Resepi Apam ini, sudah lama berada di dalam simpanan dan memang sering ogyep buat.. Apam ini diperkenalkan oleh teman sekerja semasa mula2 bekerja dulu, lebih kurang 16 tahun yang lepas.
Rata-ratanya, sahabat blogger masakan pun memang sudah arif dengan resepi ini...
Kepada yang berminat, bolehlah mencuba..
Resepi Apam ini, sudah lama berada di dalam simpanan dan memang sering ogyep buat.. Apam ini diperkenalkan oleh teman sekerja semasa mula2 bekerja dulu, lebih kurang 16 tahun yang lepas.
Rata-ratanya, sahabat blogger masakan pun memang sudah arif dengan resepi ini...
Kepada yang berminat, bolehlah mencuba..
SODA BLOSSOM STEAMED CAKE RECIPE / RESEPI APAM SODA MEKAR
INGREDIENTS / BAHAN
230 g caster sugar
2 eggs
1 tsp ovelette
1 tsp vanila
250 g flour
1 cup ice cream soda
Coloring of your choice
Emulco of your choice
eg. Green - pandan coconut emulco
Red - strawberry emulco
Yellow - plain
White - plain
METHOD / CARA :
1. Beat eggs, ovelette and sugar till very thick and creamy / Pukul telur, ovelette dengan gula sehingga kembang dan gebu
2. Fold in the flour and add ice cream soda, alternately. / Masukkan tepung berselang seli dengan ais krim soda sedikit demi sedikit
3. Bring water ti boil in steamer./ Panaskan kukusan
4. Divide mixture and color base on your preference & put in piping bag./ Bahagikan adunan dan warnakan mengikut pilihan anda dan masukkan ke dalam piping bag.
5. Line 'chinese small tea cups' with paper cup and pipe in mixture. You can play around with the color / Alaskan acuan lompang dengan kertas cupcake dan masukkan adunan dalam acuan. Anda boleh bermain dengan warna mengikut kesukaan anda
6. As for me, I will pipe in 2 colours in a cup. 1 color with emulco & d other color with plain taste. / Saya paipkan 2 warna di dalam setiap mangkuk - 1 warna dengan perasa & 1 warna tanpa perasa.
7. Fill cups with mixture but only 2/3 full. / Isikan 2/3 penuh.
8. Cover d steamer led with cloth to avoid water dripping onto d cakes and steam for 10-12 mins till well risen. / Balut penutup kukusan dengan kain untuk mengelakkan air menitik di atas apam. Kukus selama 10-12minit.
9. Remove from tea cups and rest to cool / keluarkan dari acuan dan biarkan sejuk sebelum dihidang.
230 g caster sugar
2 eggs
1 tsp ovelette
1 tsp vanila
250 g flour
1 cup ice cream soda
Coloring of your choice
Emulco of your choice
eg. Green - pandan coconut emulco
Red - strawberry emulco
Yellow - plain
White - plain
METHOD / CARA :
1. Beat eggs, ovelette and sugar till very thick and creamy / Pukul telur, ovelette dengan gula sehingga kembang dan gebu
2. Fold in the flour and add ice cream soda, alternately. / Masukkan tepung berselang seli dengan ais krim soda sedikit demi sedikit
3. Bring water ti boil in steamer./ Panaskan kukusan
4. Divide mixture and color base on your preference & put in piping bag./ Bahagikan adunan dan warnakan mengikut pilihan anda dan masukkan ke dalam piping bag.
5. Line 'chinese small tea cups' with paper cup and pipe in mixture. You can play around with the color / Alaskan acuan lompang dengan kertas cupcake dan masukkan adunan dalam acuan. Anda boleh bermain dengan warna mengikut kesukaan anda
6. As for me, I will pipe in 2 colours in a cup. 1 color with emulco & d other color with plain taste. / Saya paipkan 2 warna di dalam setiap mangkuk - 1 warna dengan perasa & 1 warna tanpa perasa.
7. Fill cups with mixture but only 2/3 full. / Isikan 2/3 penuh.
8. Cover d steamer led with cloth to avoid water dripping onto d cakes and steam for 10-12 mins till well risen. / Balut penutup kukusan dengan kain untuk mengelakkan air menitik di atas apam. Kukus selama 10-12minit.
9. Remove from tea cups and rest to cool / keluarkan dari acuan dan biarkan sejuk sebelum dihidang.
ini adalah antara batch delivery pertama yang dibuat.
Terima kasih daun keladi kepada cikgu-cikgu di SKS USJ6, Cikgu Haida, Cikgu Aida, Cikgu Faezah, Cikgu Marini, Cikgu Ranjit, teman GBS Puan Faiza, Puan Rosnah & Puan Hajah Hasnah di atas tempahan yang dibuat.. Selain dari apam, cikgu-cikgu juga turut menempah pelbagai muffin.
Salam dik.. adohh dah hapam ler pulak ni! dah la lapo dok BW dari tadi.. nyesal tak sudah berjalan memalam apa yang dapat?? perot berbunyi minta di isi...
ReplyDeleteAkak suka apam cenggini.. mekar gitueeeewww.. nak2 kalau ada inti kelapa kat dalam tu.. peh! kalau ada jual kat luar.. hakak ko ni akan memborong segala apa yang ada tau... jangan memain.. orangnya rendang tapi selera besor hhaahhaa..
Dah nak balik ni.. dengan harapan magic! kuih hapam tu berada di hadapan muka ku sekarang jugak! secara live! dan bukan mimpi aje... muahzzz
Peminat apam rupanya ya... nak harap magic tu, x dapat lah nolong kan.... dalam mimpi mungkin lah kot...
DeleteNanti bila2, ogy deliver ke Johor ya...
mekar betul apam akak tu...
ReplyDeleteMekar setaman dik oi...
DeleteWow..looks so delicious...
ReplyDeleteThey r really yummy... try d recipe out.. yummy yourself.
Deletesalam ogyep aduiii mekar nya apam tu semekar bunga dipagi hari mesti sedap bangatttttttt tu kan..
ReplyDeleteMEmang sedapp bangatttt... mekar sepanjang hari kak... itupun kalau belum dikemam.. hehehe
Deletekembang mekar apam tu, mesti sedap sangat rasanya, kan.. dulu masa sekolah2 pun selalu juga buat apam soda ni, sekarang macam dah tak reti, hihi
ReplyDeleteItulah kan.. apam ni macam kuih evergreen la.. dari dulu hingga sekarang..
Deletememang geram la tengok apam yg kembang mekar setaman nih...:)
ReplyDeleteU geram.. I lagi geram... lagi2 kalau apam tu tak merekah.. tension..
DeleteAssalam Dik Ogy...wah memang mekar setaman....mesti harumnya semerbak...geramnya....!!! Bak seketoi!
ReplyDeleteW'salam Kak Wati
DeleteAmbik lah kak... apam ni memang wangi... x de bau hanyir telur gitu..
suke...suke!
ReplyDeleteTQ TQ... i pun sukeeeee...
Deletemak nani pun dah buat meniaga apam ni skrg..kadang mekar, kadang2 sengih aje..
ReplyDeleteBAgus tu buat bernaga... Teman GBS ogyep pun dah pandai mengapam juga lepas diajar.. Khabarmya. dah berniaga juga...
Deleteselalu berangan nak buat apam nie..salin dah banyak kali resipi nie,tapi tak pernah dapat buat,sebab anak2 balun dulu air tu..
ReplyDeletehehehhe tengok kemekaran apam ogy jadi teringin lak nak membuatnya
Eh kak.. macam sama aje masalah kita... kalau x disorokkan, memang x dapatlah nak mengapam..
Deletenice! nice! cantiknye... lapor pulak.
ReplyDeleteTQVM Bonda.. jamu mata aje la nampknya ya..
Deletekembang mekar apam tu kak...cantik
ReplyDeleteTq dik... memang sepatutnya dia mekar.. kalau x mekar, failed lah nampknya
DeleteHi Ogyep, amboi cantiknya.... warna pun cantik molek.
ReplyDeleteI buat apam tak pernah smiling,selalu merajuk! Haiz... nanti nak cuba recipe you tengok jadi tak.
Jumpa lagi, bye
Hi Mel..
DeleteThere's few tips on how to make sure your cake cracks... Your steamer must be on high heat.. Pipe in at least 3/4 of batter in d cup.. Do not put so many cups on one shot.. MOST IMPORTANT, do not open your steamer min of 10 min...
Check it out & try ya... let me know whether d cake still merajuk or not..
salam..cantik n mekar sungguh apam tu..teringin nak rasa..mesti sedap ni..
ReplyDeleteSalam kemabali..
DeleteKalau teringin bolehlah cuba buat..Agak2 kalau x kose tu, bolehlah order ya...:)))
salam agyp..melampau dia punya mekar dik...he hee akk suka..:)
ReplyDeleteogyep pun suka bangat kalau apam2 tu mekar cam tu ... successs... successs... kalau x, hati pun panas..
Deletewah mekarnya kuih apam tu...bermacam kaler lg...
ReplyDeleteNak kasi nampak cantik sikit, kenalah rajin bagi diffrent kaler.. betul tak? PArt tu lah yang paling x rajin sekalai sebenarnya...
Deleteassalam Ogy
ReplyDeletecantik mekar apam ni, kaler pun lawa
yg ni guna ais krim soda kan, dah salin resepi tp tak buat2 lagi he he
Ya... yg ni guna aiskrim soda... Cubalah buat, senang aje..
Deletecantik dan gebu apam tu...memang terliur tengok..
ReplyDeleteBaru tengokgambar aje tu.... besar juga penangan apam2 ni ya..
DeleteTengok kemekaran apam ogy jadi teringin akak nak buat.. Anak2 memang suka makan apam (lebih2 lagi ibunya..hehe)
ReplyDeleteBuatlah kak... Berbalaoi... lagi2 kalau anak2 suka...
Deletecantiknya die mekar.. rasa mestilah ag sedap nie sis.. hehe..:)
ReplyDeleteCantik macam tuannya... hehehe... sedap dik oi...
Deleteteringin nak cuba resepi ni!!
ReplyDeleteCuba lah Liza.. PAs tu let me know d outcome k..
DeleteSalam balas kunjungan :-) mekaseh sudi singgah umah kita ya, nak panggil sapa ya? tak tahu umur berapa ehehe.. kita 31 :) tgk kuih ni serta merta fobia sbb kalau buat tu ada jadik n ada tak jadi kembang, kalau dia nak kembang dia kembang kalau tak nak kembang dia bulat jer gitu ehehehe..
ReplyDeletepanggil ogy pun ok... umur kita banyak sikit...38.. apasal pulak nak fobia... cuba dulu... Folo tips ni
DeleteThere's few tips on how to make sure your cake cracks... Your steamer must be on high heat.. Pipe in at least 3/4 of batter in d cup.. Do not put so many cups on one shot.. MOST IMPORTANT, do not open your steamer min of 10 min...
Cuba ya, pastu bagitau outcome..
wah..byknyer buat...
ReplyDeleteOrang order Lya...
Deletewah tersenyummerekah mcm apam2 tuha melihat apamkembang gini kan :-) saya pun kena mengapam jugak kejap lagi ni.. hehe. meriahkan dengan colour :-)
ReplyDeletePanjang gila nama apam ni. Haha.
ReplyDeleteTQVM sudi singgah EG..
DeleteHehehe... Nama galamor gitu.... nama manja apam mekar je... bila translate english, tu yg jadi panjang tu..
sedapnya.. apam montok lagi gebu,... nyum2222
ReplyDeleteTerbaekkkkkk...montoksss & gebussss.... cubalah resepinya ya..
Deletenampak gebu la apam tu..mesti sedap ni..nk kena try buat lah..;)
ReplyDeleteTQVM sudi singgah....Bukan setakat nampak gebu aje cik puan...tapi, memangggg gebusss... must try recipe ni...
DeleteNak kena try buat gak nie, ada mcm2 kaler...
ReplyDeletesalam kenal, thanks folow sy dan sy dah jd folower anda yg ke 120!
singgah lagi eh...
TQ dear,
Deletecuba ya... pas tu post n3...
Walaaa... mekar setaman! Terlambat lah datang sbb teket plane dah abis
ReplyDeleteKembang setaman... tak pe, next flight ya..
Deletesalam perkenalan jugak...isk3..ade apam kt sini....sedapnye kalu dpt seketul dua...rumah ogy kt mana...hahahhaha...
ReplyDeleteTQ sudi singgah...
Deleteogy kat USJ... Jun kat mana? Kalau dekat boleh pas kat Jun... tapi kena buat lain lah pulak...
tq for the recipe :)
ReplyDeletesalam singgan n follow sini
dr
http://afasz.blogspot.com
TQVM sudi singgah.. jangan lupa cuba ya...
DeleteBaru berkira2 nak mengapam jugak.. tak tau laa jadik ke idak nanti.hehe mekarnya apam tuu..
ReplyDeleteterbaca komen kat atas ni..kalo gitu nak sopan gak la,sy panggil kak ogy boleh ye.. :)
Boleh aje, kak ogy pun ok... ogy pun ok... kalau pangil dik ogy, rasa muda bangat... hehehe..
DeleteJangan kira2 lagi HaSue, teus aje bergerak.. jadi tak jadi belakang kira, tapi... sure jadilah....
nampak sedap je ogyep bolih order hehe...dulu parents dok kat USJ 11 tapi skrg di sewakan...abang kat subang jaya dan kakak kat bukit jelutong...bolih la ramai2 terjah umah ogyep hehe
ReplyDeleteSalam Papa-NtiQ,
DeleteBoleh aje kalu nak terjah umah ogyep... semuanya duduk sekitar sini aje ya... kalau terjah gitu2 aje, minum air bujang ajela nampaknya... kalau bagi notice, sempatlah ogyep mengapam dulu ke..
Assalam kak, cantik tgk apam akak yg mekar ni..saya lama tak mengapam ni.
ReplyDeleteWaalaikumsalam Nieza,
DeleteCantikkan.. kak ogy cukup suka tengok kemekarannya.. x dapat makan pun x pe... suka buat, suka tengok kejadiannya tu..
Cubalah pulak ya..
you made me craving for such apam! pasti rasanya pun sedap. :)
ReplyDeleteOoooppppssss sorry... definitely Dear... sedap lagi nyaman gitu...
Deletenanti boleh cuba resepi apam ni plak...pasti anak p suka
ReplyDelete