THE YUMMY -MELLOW KITCHEN

Every bite will be very special and intended to remind us of the yummy-mellow things in our life.

ogyep's yummy-mellow cakes are made to order homemade cooks. So, no two are alike but all of them are bake from only the HALAL and highest quality ingredients.

So, indulge yourself in this ogyep's yummy-mellow garden kitchen. It will definitely yummy you and yet mellowing others...

THOSE WHO R BZZZ IN D KITCHEN & THOSE WHO LIKE TO PEEP

Friday, 9 March 2012

DONUT & BURGER MALAYA


DONUT MALAYA




Dah minum petang? Agak-agak apa menu minum petang hari ini ya?
Suka makan donut tak? Sekarang ni, nak beli yang ready made.. ada banyak kat luar tu.. Tinggal nak sediakan duitnya aje..

Sedikit ilmu mengenai donut ya..

Menurut blogger cahayacinta http://cahayacinta.com/tag/sejarah-donat.. Pada perang dunia pertama, seorang pegawai tentera iaitu Kapten Hanson Crockett Gregory mendapati adunan kuih yang digoreng untuk anggota tentera tidak masak pada bahagian tengahnya. Peristiwa itu berlaku pada tahun 1847.


Oleh itu,beliau telah membuat lubang pada bahagian tengah kuih tersebut. Apabila dimasak,tiada lagi bahagian yang tidak masak pada kuih itu. Malah, kuih itu menjadi semakin sedap. Sejak itu , kuih yang berlubang di tengah itu dipanggil donut.
Donut menjadi makanan kegemaran anggota tentera. Malah, donut dijadikan makanan penghormatan bagi tentera yang pulang berjuang.


Itu sejarah negara orang, agak-agak ada tak sesiapa kat luar sana yang tahu mengenai pengenalan donut di negara kita... Kalau ada cuba komen, sikit..

So, apa kata kalau kita merajinkan diri menguli donut untuk minum petang..? Boleh di makan secara ringkas dan tradisi, bersalut gula atau mungkin dengan apa jua topping kesukaan  anda. 
ogyep lebih suka mengekalkan donut dalam persembahannya yang asli tanpa ada perubahan make-up pada donut tersebut.. Tak yah nak letak chocolate ke... apa  ke... sugar dust dah cukup..





                            



Dah terlanjur ber donut tu.. ogyep buat juga burger  yang selalu bergumbira tu... Burger Malaya.
Guna adunan yang sama, cuma tak perlu dibuat lubang di tengah2.
 Cuma, sebelum tu kenalah standby sambal tumis ikan bilis. 
Barulah bergumbira masa memakannya nanti..


BURGER MALAYA





DONUT

Ingredients :
500g high protein flour
2 tsp dry yeast
2 tbs castor sugar
2 tbs full cream milk
1 tbs butter
1 tbs shortening
1 cup luke warm water
1 egg
¼ tsp salt

Method :
1.      In a large bowl, mix together dry yeast + sugar + full cream milk + butter + shortening with ¼ cup of luke warm water .
2.       Mix them well with spoon. Set aside for 8 -10 minutes, until the yeast become active (Bubbles will appear on surface)
3.       Put in half flour + slightly beaten egg  +  another ¼ of d luke warm water. Mix well for a wet dough.
4.       Put in d balance flour and slowly add in d luke warm water.  Knead for about 8 - 10 minutes or until smooth and elastic.
5. Placed d dough into a greased bowl, and cover. Set in warm place to rise until double. Dough is ready if you touch it and the indention remains.
6. Turn d dough out onto a floured surface, and gently roll out to 1/2 inch thickness. Cut with a floured doughnut cutter. Let  doughnuts sit out to rise again until double. Cover loosely with a cloth.
7. Heat oil in a deep-fryer or pan. Fry doughnuts on each side until golden brown. Remove from hot oil, to drain  on a wire rack.
8. Doughnuts are ready to be served with your favorites topping.

3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...