THE YUMMY -MELLOW KITCHEN

Every bite will be very special and intended to remind us of the yummy-mellow things in our life.

ogyep's yummy-mellow cakes are made to order homemade cooks. So, no two are alike but all of them are bake from only the HALAL and highest quality ingredients.

So, indulge yourself in this ogyep's yummy-mellow garden kitchen. It will definitely yummy you and yet mellowing others...

THOSE WHO R BZZZ IN D KITCHEN & THOSE WHO LIKE TO PEEP

Sunday, 11 March 2012

THE CLASSICAL UDANG SAMA UDANG




Rasa malas nak memasak di hujung minggu, selepas penat berkayuh Isnin - Jumaat..
Finally, sekolah telah pun melabuhkan tirai untuk bercuti selama seminggu. 
Bolehlah rehat sikit..

So, kepada mereka yang rasa2 tak kuasa nak mengadap dapur lama2.. Bolehlah cuba resepi yang segera ini ya... Budak2 gerenti suka.. Bapak budak apatah lagi.. 
Sambil tu layan lah lagu klasik Udang Sama Udang tu ya..


AWAS..
MENU YANG KAYA DENGAN KALORI DAN TINGGI DENGAN KOLESTROL

BEWARE OF THIS ..
VERY RICH IN CALORIES  AND HIGH IN CHOLESTEROL MENU.

Udang goreng tepung yang sungguh lazat dan rangup.
Very tasty and crunchy shrimps.


UDANG GORENG TEPUNG
DEEP FRIED SHRIMP

Bahan-bahan / Ingredients :

250g udang - besaiz sederhana
250 g prawns, medium size

50g tepung serbaguna/gandum
50 g all purpose flour / wheat
50g tepung jagung, asingkan 2sk
50 g corn flour, set aside 2 tsp
1sk serbuk penaik
1 teaspoon baking powder
1 putih telur - dipukul sedikit
1 beaten egg white
1/2 sk garam (secukup rasa)
1/2 teaspoon salt ( or to taste )
2 cubit serbuk lada
2 pinches pepper powder
minyak untuk menggoreng
oil for frying



Cara-cara / Method :

1. Bersihkan udang. Buangkan urat belakang udang. Buangkan kepala udang tetapi kekalkan ekornya.
Wash and clean shrimps. Devein ( black nerve ), remove head and keep tail intact. 

2.Toskan udang. Lapkan udang dengan tissue sekiranya masih basah.
Drain out water and wipe with a kitchen towel.
3. Gaulkan udang dengan garam. Perapkan seketika selama 15 minit.
 Apply salt and keep aside for 15 minutes.
4. Di dalam mangkuk yang besar, satukan semua bahan. Gaul semua bahan sehingga mesra dan menjadi adunan tepung yang sedikit pekat.

In a wide bowl, mix all purpose flour, corn flour, beaten egg white, salt and pepper powder. Mix it well and make a thick batter. 
5. Biarkan seketika di dalam peti sejuk selama 1/2 jam.
Keep aside in refrigerator for half an hour.
6. Gaulkan udang dengan 2sb tepung jagung yang di asingkan tadi.
Sprinkle extra 2tsp corn flour over shrimps.

7. Panaskan minyak di dalam kuali. Apabila minyak telah sedia pans, kurangkan kepanasan api.
Heat oil in a frying pan. Reduce the heat to medium. 

8. Pegang ekor udang, dan celupkan ke dalam adunan tepung. Goreng sehingga udang kekuningan
Dip each shrimp in batter and deep fry the shrimps until golden brown.




1 comment:

  1. ala2 tempura gitu..menarik, nampak sedap. but beware..hehehhe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...