Today is 1 Ramdhan. 1st day of fasting.
I believe that housewives are cracking their head thinking of what to serve for breaking fast this evening..
Can I recommend Caramel Rainbow Cake as a dessert...???
This Caramel Rainbow Cake is very popular among bloggers who bake.
Antara my N3 yang telah sekian lama tertunggak..
Caramel Rainbow Cake is a combination of Caramel Pudding & Chiffon Cake.
Some found it very difficult to prepare d cake.
Some just define it as 'd tedious in baking..'
Anyway, d result is very amazing.. d sweetness of d caramel... d spongy cake.. OMG.. u guys should try..
ogyep copy & paste this recipe from HaSue:I Love My Life
HaSue, ogyep minta izin ya untuk panjangkan resepi Caramel Rainbow ni di sini, untuk tatapan semua pembaca..
Vitamin M terlalu membuak2 untuk menaip semula resepinya..
Sumber Asal: Puan Munira, Puan Shasha Rahmat & Puan Sha Hafizi (KR)
Sumber: Anna Qawina
Copy & Paste from : HaSue
Copy & Paste from : HaSue
Bahan-bahan : Loyang 22cm/25cm
(A)-Gula Hangus
2 sudu besar gula (utk gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n masak atas api perlahan..biar gula hancur dan warna tukar jadi perang)
Ketepikan dulu (gula tersebut akan mengeras & berbunyi macam kaca pecah gitu)
(B) - Bahagian Atas
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih & kuning)
(C) - Lapisan Kek
140 gm tepung gandum *Ayak bersama baking powder
70 gm gula kastor
3 bj kuning telur
135 ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak masak
2 sudu besar susu pekat manis (Ana tambah)
D) Merinque
6 bj putih telur
70 gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar
(A)-Gula Hangus
2 sudu besar gula (utk gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n masak atas api perlahan..biar gula hancur dan warna tukar jadi perang)
Ketepikan dulu (gula tersebut akan mengeras & berbunyi macam kaca pecah gitu)
(B) - Bahagian Atas
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih & kuning)
(C) - Lapisan Kek
140 gm tepung gandum *Ayak bersama baking powder
70 gm gula kastor
3 bj kuning telur
135 ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak masak
2 sudu besar susu pekat manis (Ana tambah)
D) Merinque
6 bj putih telur
70 gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar
Cara -Cara:
- Sediakan bahan (A) dahulu, ketepikan.
- Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nanti tak jadi pudingnya..
- Tapis bahan (B) td dlm loyang gula hangus (A) tadi..ketepikan.
- Pukul bahan (C) *Campurkan semua sekali & pukul guna senduk je..ketepikan
- Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat ia tak jatuh...(meringue)
- Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..jangan terlebih kacau, agak-agak bercampur sebati je.
- Bahagikan kepada beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau suka..
- Masukkan ke dlm loyang yg ada gula hangus & keremel tadi (A + B)..selang seli warna,letak ditengah2 loyang, adunan kek akan terapung.
- Bakar cara double boiling/waterbath (Loyang kek berada di dalam loyang berisi air panas) - selama 1 jam 10 minit dengan suhu 175'C, menggunakan api bawah dahulu selama 40 minit, kemudian api atas bawah sehingga masak *Boleh juga menggunakan api atas bawah tetapi guna suhu 160'C / 170'C sahaja, (bergantung kpd oven masing-masing)
TIPS:Jika tak pasti puding dah masak ke belum boleh tambah lagi masa membakar lebih kurang 10 minit,
Bila masak angkat & rehatkan sekurang2nya 25 minit/setengah jam baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...masa ni dah agak sejuk jadi senang nak keluarkan kek.
Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2. Lebih sedap selepas semalaman.
Sedap dimakan sejuk. Selamat Mencuba..!!
Bila masak angkat & rehatkan sekurang2nya 25 minit/setengah jam baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...masa ni dah agak sejuk jadi senang nak keluarkan kek.
Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2. Lebih sedap selepas semalaman.
Sedap dimakan sejuk. Selamat Mencuba..!!
This is d best treat for breaking fast.
terliur!
ReplyDeletesabo2.. nsb baek pose.. ekeke
sedap nie....! mmg sedap...:)
ReplyDeletebestnya tgk kek.. siyes ni x tipu.. bjaya buat sy terliur.. tp sabar3.... pose ni...:)
ReplyDeleteHi Ogyep, Selamat berpuasa to you and family.
ReplyDeleteYour caramel rainbow cake sedapss.... dan cantik molek.
I tau you busy tak sempat nak BW, tak apa I understand. Lagi yang latest tu you kena tutup mata skip, takde nanti tolak markah. :)
Have a nice day, take care my dear.
OMG ! ...
ReplyDeletesedapnyeeeeeeeeeee dan sgt2 kemas ! .. ;))