THE YUMMY -MELLOW KITCHEN

Every bite will be very special and intended to remind us of the yummy-mellow things in our life.

ogyep's yummy-mellow cakes are made to order homemade cooks. So, no two are alike but all of them are bake from only the HALAL and highest quality ingredients.

So, indulge yourself in this ogyep's yummy-mellow garden kitchen. It will definitely yummy you and yet mellowing others...

THOSE WHO R BZZZ IN D KITCHEN & THOSE WHO LIKE TO PEEP

Tuesday, 28 February 2012

NAK MAKAN UBI KAYU KE... NAK MAKAN NASI MINYAK...

AL-KISAH UBI KAYU DALAM BAKUL SIA BULUH ANTIK/ANTIQUE




NAK MAKAN UBI KAYU KE.. NAK MAKAN NASI MINYAK

What will be your answer if you were asked such question? 
TAPIOCA/CASSAVA or SAVOURY RICE..??
Apakah jawapan anda apabila ditanya.. 
UBI KAYU atau NASI MINYAK..??

Mengapakah perbandingan sebegitu boleh diketengahkan?  
Adakah UBI KAYU melambangkan suatu kehidupan yang menyeksakan?
Ataupun NASI MINYAK itu melambangkan kehidupan yang mewah?

Once upon a time, di zaman penjajahan Jepun.. mungkin nenek moyang kita serik dengan segala yang berkaitan dengan UBI KAYU..
Sarapan apa? Ubi kayu rebus…
Makan tengahari apa? Rebus pucuk ubi aje.. 
Makan malam apa? Hai ntah lah…  Ubi dan ubi dan ubi lagi…

Antik kah yang bernama UBI KAYU itu..?
Kalau antik, harganya tentu antik juga..
Kalau antik, pasti menjadi rebutan..
 Kalau antik, pasti berharga..
Kalau antik, pasti ada sejarahnya..

Berbalik pada NAK MAKAN UBI KAYU KE… NAK MAKAN NASI MINYAK…

Hari ini, kami makan tengahari , Masak Lomak Cili Api Pucuk Ubi dengan Tempeh.

Minum petang.. Ubi Kayu Goreng

Makan malamnya… apa lagi, ulang tayang la Masak Lomak Cili Api Pucuk Ubi dengan Tempeh.

Darurat ke..?? Tak cukup ke bekalan makanan..??  Hinggakan ubi kayu menjadi hidangan..
  
MUNGKIN TIDAKKKK

Dewasa ini, ubi kayu bukanlah lagi mencerminkan derita dan tangis.. UBI KAYU yang putih melepak, telah diwarnai dengan pelbagai warna dan rasa,  menjadi pelbagai rupa kerepek ubi kayu.. tapai ubi kayu…  bingka ubi kayu.. lepat ubi kayu.. pengat ubi kayu.. ubi kayu rebus.. talam ubi kayu… macam2 lagi. 

Blog-walking lah.. blogger2 masakan pasti mempunyai pelbagai resepi yang berkaitan dengan ubi kayu..

Malah sesetengah negara menjadikan UBI KAYU sebagai sumber pendapatan. Ubi kayu ditanam secara komersial untuk menghasilkan tepung ubi. Tepung ubi kayu juga digunakan dalam industri makanan setelah ia diproses menjadi monosodium glutamat (MSG) terutama di negara Timur Jauh dan Amerika Latin.Tahukah anda, untuk menghasilkan satu tan MSG, ia memerlukan lebih kurang 2.4 tan tepung ubi kayu atau tepung kanji.
`
Nyatalah.. UBI KAYU mempunyai nilai komersil yang tersendiri.
Maka, kalau dahulu ubi kayu akan mengingatkan kita kepada zaman penjajahan Jepun.. 
Kini, masih adakah lagi yang merasakan mereka teraniaya seperti di zaman Jepun apabila menjadikan UBI KAYU sebagai juadah..

Kalaulah ADA.. KEJAM sungguh..

ATAU.. adakah tuan yang mengajukan soalan itu melambangkan ubi kayu sebagai satu-satunya makanan pilihan sekiranya berlaku masalah mendapatkan sumber makanan lain, ATAU seperti ketika musim tengkujuh atau malapetaka awam, ATAU semasa darurat ATAU semasa peperangan..

Semoga kita tidak ditakutkan dengan fenomena memakan ubi kayu ya..

Tengahari tadi, blog-walking kat dapur Cik Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan. CMG pun masak pucuk ubi juga.. tapi CMG letak kerang.
 I guna ikan bilis dan tempeh… Tempeh lagi…
Tak pe, kan ANTIK..
Bukan ke mak kata "makan tempeh, nanti jadi pandai"

Jom kita layan resepi..

UBI KAYU GORENG

1 kg ubi kayu
10 -15 ulas bawang putih (lagi banyak, lagi sedap)
¼ sk garam
Secubit kunyit

Cara :
  1. Potong ubi kayu memanjang
  2. Tumbuk kasar bawang putih.
  3. Satukan ubi kayu + bawng putih + garam + serbuk kunyit. Gaul rata.
  4. Goreng api sederhana, sehingga nampak garing.




MASAK LOMAK CILI API PUCUK UBI

Bahan :
Secekak pucuk ubi – pipih daun pucuknya 3-4 helai yang paling atas
8 biji cili api
Santan dari 1 biji kelapa
10-15 ekor ikan bilis – direndam , dibasuh dan ditoskan
Tempeh – 1 keping dipotong 10
Garam & gula secukup rasa

Cara :
  1. Rebus pucuk ubi. Tos dan perahkan air dari pucuk ubi yang direbus.
  2. Perahkan santan kelapa. Asingkan santan pekat dan santan cair.
  3. Masukkan dahulu santan cair ke dalam periuk.
  4. Tumbuk cili api. Masukkan ke dalam periuk santan cair.
  5. Tumbuk separuh dari kan bilis. Masukkan ikan bilis tumbuk dan ikan bilis belah kedalam periuk santan cair.
  6. Masak santan cair hingga naik wap. Masukkan pucuk ubi.
  7. Masukkan tempeh yang telah dipotong.
  8. Apabila sudah menggelegak, masukkan pula santan pekat. Masak sehingga menggelegak semula.








No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...